Nordiska rådets litteraturpris till Auður Ava Ólafsdóttir

Under Nordiska rådets session i Oslo i kväll utdelades Nordiska rådets litteraturpris till isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för boken Ör.

Ur juryns motivering: ”Ör är en liten bok med ett stort hjärta. Den är full med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen gentemot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i världen. Inte minst plikten att ge mänskligheten lov att utmana mörkret.”

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det kan vara en roman, ett drama, en diktsamling, en novellsamling eller en essäsamling som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Syftet med priset är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen. 

Foto: Johannes Jansson/Norden.org

Foto: Johannes Jansson/Norden.org

Elenor Nordström