Olli-Pekka Tennilä, Sara Lundberg och Karin Erlandsson till Vasa

Till premiären för Nordisk författarscen i Vasa välkomnar vi Olli-Pekka Tennilä, Sara Lundberg och Karin Erlandsson. Förutom samtal under festivalen, görs även en särskild satsning på skolbesök.

collage_forfattare_vasa.jpg

Finske poeten Olli-Pekka Tennilä nominerades till Nordiska rådets litteraturpris för Ontto harmaa, översatt till Ihålig grå, en diktsamling där bokstaven o är ständigt återkommande. Som symbol för tomrummet, eller som markör för en person. Språket ringlar sig, och hela verket som sådant tycks teckna formen av en cirkel.

Sara Lundberg nominerades för sin Fågeln i mig flyger vart den vill, som också mottagit bland annat utmärkelsen Snöbollen i hemlandet Sverige för årets bilderbok 2018. I denna bok tecknas ett porträtt över bildkonstnären Berta Hanssons uppväxt och liv i både ord och bild. Det är ett varmt porträtt av en drömmande bondfllicka som önskar ett liv bortom att arbeta på gården.

Karin Erlandssons debut som barnboksförfattare ledde inte bara till en nominering till Nordiska rådets litteraturpris, utan även bland annat Runeberg Junior-priset och Svenska litteratursällskapets pris 2018. Pärlfiskaren Miranda ger sig ut på jakt efter den beryktade ögonstenen, som tycks ha kraften att förtrolla pärlfiskare. Trots att hon i kamp med havets otäckheter förlorat en arm, ser hon inga hinder för att inte just hon ska lyckas med det alla före henne inte klarat. Karin Erlandsson kommer förutom att medverka under det öppna festivalprogrammet, också att besöka skolklasser och inspirera till läsande och skrivande med sin berättelse.

Elenor Nordström